Utazás Horvátországba

Utazás Horvátországba személyautóval

     Horvátország kitűnő belföldi és külföldi közúti összeköttetésekkel rendelkezik. Javasolt a forgalmi jogszabályok rendelkezéseinek betartása, amelyek nem különböznek sokban a többi európai országban érvényes jogszabályoktól, de fontos említeni egyeseket: kötelező fényhasználat nappal és éjjel, tilos mobiltelefon használata vezetés közben kivéve, ha handsfree berendezésről van szó, biztonsági öv kötelező használata, valamint a rendelkezés, hogy vér alkoholtartalma nem haladhatja meg a 0,5 ezreléket, kivéve ha más jogszabálysértésre kerül sor, amikor külön jogszabálysértésnek minősül..

Sebességkorlátozás:

  •     Lakott helyeken 50 km/h;
  •     Településen kívül 90 km/h;
  •     Autópályán 130 km/h motorkerékpárok és személyautók részére;
  •     Autópályán 80 km/h fékberendezés nélküli pótkocsit vontató személyautók, autóbuszok és könnyű pótkocsit vontató autóbuszok részére.

24-órás ügyelet az autópályán nyújtandó segély részére – hívószáma 1987.

     Az üzemanyagtöltő állomások rendes munkaideje 7h és 20h között van turistaidény alatt a nagyobb központokban 0-24h között működnek. Minden töltőállomás kínálatában következő üzemanyagtípusok találhatók Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel és Diesel, a jobban felszerelt állomásokon autógáz is található.

     A pályadíj a használt pályaszakasz hosszával arányosan és a gépkocsi kategóriájának megfelelően fizetendő. A fizetőkapukon készpénzzel vagy hitelkártyával - AMERICAN EXPRESS, DINERS, MASTER CARD, MAESTRO, VISA – fizethető.

Utazás Horvátországba repülőgéppel

     A Croatia Airlines nemzeti utasszállító cég közvetlen járatokkal köti össze Horvátországot számos úti céllal: Amsterdam, Bécs, Bruxelles, Frankfurt, London, München, New York, Párizs, Róma, Sarajevo, Skoplje, Zürich, Düsseldorf, Koppenhága, Podgorica és Priština, más szállítócégekkel együttműködve pedig összeköti Horvátországot az egész világgal.

Horvátországi légikikötők: Zágráb (legnagyobb horvátországi nemzetközi légikikötő), Split, Dubrovnik, Eszék, Zadar, Pula, Brač, Losinj és Rijeka/Krk.

Utazás Horvátországba autóbusszal

     Rendszeres nemzetközi buszjáratok összekötik Horvátországot a szomszédos országokkal, valamint a közép- és nyugat-európai országok többségével. Buszpályaudvara van minden nagyobb horvátországi városnak: Zágráb, Eszék, Rijeka, Pula, Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik; a buszjáratokról információ kérhető külföldről a +385 (0)1 61 12 789, belföldről pedig a 060 313 333 számon.

Utazás Horvátországba vonattal

     A Horvát Vasutak közvetlen járatokat tartanak fenn Szlovéniába, Bosznia-Hercegovinába, Magyarországra, Olaszországba, Ausztriába, Svájcba, Németországba és Szerbiába, közvetett módon pedig csaknem minden európai országba lehet eljutni. A belföldi menetrenddel kapcsolatos információ kérhető a 060 333 444 számon. Nemzetközi vonalakról szóló információ kérhető a +385 1 4573 283-as számon vagy kikereshető a www.hznet.hr honlapon.