TOP 10 úti célok Horvátországban

Dubrovnik

     dubrovnikDubrovnik az ország déli részén található. 3 Elafit-sziget, Lopud, Lokrum és Kolocep szigetek által övezve, Trsteno és Orasac közelében. Alapítása a 7. századra nyúlik vissza, mai barokk városképét a 17. században kitört tűzvésznek köszönheti. Mint az UNESCO védelme alatt álló város, a város egésze egy hatalmas múzeum. A legkiemelkedőbb kulturális műemlékek mindenképpen a Hercegi palota, a Városfal, a Lovrijenac, Orlandó oszlopa, a Szt. János erődítmény és számos egyéb építészeti emlék. A Stradun sétáló utcán mindent megtalál, amiről turistaként csak álmodni lehet – az itt található kereskedésektől és emléktárgy üzletektől a számos étteremig. Éjszaka a Stradun egyike a kikapcsolódás és szórakozás színtereinek. Népszerű szórakozóhelyek még a Latino Club Fuego és a Culture Club Revelin, ahol a világhírű DJ-k zenéje kíséretében bulizhat a kora reggeli órákig. A legismertebb rendezvények, melyeken feltétlenül jelen kell lennie, a Dubrovniki Nyári Játékok, mely július 10-től augusztus 25-éig tartó rendezvénysorozat, valamint a Dubrovniki Nemzetközi Filmfesztivál, melyen alkalma lesz találkozni a világ minden tájáról érkező film és zeneipart képviselő csillaggal.

Hvar

     hvarA Hvar szigeti Starigrad és Jelsa mellett a legnagyobb város maga Hvar. A neves website Lonley Planet a világ legkiválóbb úti céljai ötödik helyére helyezte a 2012-es évben. A város kulturális örökségben és nagyszámú műemlékben gazdag, de a Pag szigeten található Zrce strand mellett a fiatalok gyülekezésére és bulizására alkalmas legnépszerűbb helyek egyike. A nevezetességek közül, melyeket mindenáron meg kell tekintenie ha Hvarban jár, a Fortica erőd, a Hvari székesegyház, a Horvát Színház, a ferences kolostor és a bencés rendi apáca zárda, a hvari parti sétány és a Szent István tér, ahol a gazdag gasztronómiai kínálat bősége várja önt. Hvar városáról azt állítják, hogy sohasem tér nyugovóra, így az Ön éjszakai kiruccanása látványos szórakozás lehet a Carpe Diem, Veneranda, Hula Hula és a Kiva Bar mulatóhelyeken – melyek kedvéért Hvarba a nyári időszakban sok fiatal érkezik a világ minden tájáról. Mindazok számára, akik a kissé mérsékeltebb szórakozást kedvelik, Hvar városa a szabadtéri zenei és folklór rendezvények igazi tárháza.

Opatija

     opatijaRijeka közvetlen közelében, csupán egy órányi vezetéssel Pula, Rovinj és Porec legismertebb isztriai városoktól található Opatija (Abbázia), az Adria egyik legcsillogóbb gyöngyszeme. Kulturális emlékek, sétányok és parkok sokaságával büszkélkedik és mint Horvátország legkiemelkedőbb luxus wellness úti céljainak egyikét tartják számon. A Must see helyek a Horvát hírességek utcája, mely ha nem is rendelkezik még a hollyvoodihoz hasonló népszerűséggel, azért annyira már ismert, hogy rajta a csillagra a honiak mellett, immáron egyes külföldi közéleti személyiségek is vágynak. De itt vannak még a Carmen Sylva Sétány, a Fortica és Erzsébet királyné sziklája, az Idegenforgalmi Múzeum, az Ucka Természetvédelmi Terület, az Angiolina és a Szt. Jakab parkok, valamint a „Juraj Sporer“ Műcsarnok és Galéria. Az opatiai tengerparti fősétányon megtalálhatja az excluzív éttermek sokaságát, melyek hangulata és kulináris kínálata egy másik nagyvilági környezetbe repíti önt, de az őshonos borivókba az un konobákba is, ahol megragadja önt a helyi hagyományos légkör. Opatiában az önfeledt kikapcsolódás élményét leginkább a Hemingway, a Disco Seven, a Monokini és a Lord Byron vendéglátóhelyeken érezheti meg.

Pula

     pulaIsztria megye legnagyobb városa, mely magában foglalja Barban, Liznjan és Vodnjan térségét is, ám amelyből egy szempillantás alatt Brijuni szigeteken találhatja magát, Pula. A legismertebb helyének az Arénát tartják, mely megépítésének idején az ókori rómaiak fő szórakozóhelyének számított. Az Aréna ma a koncertek, fesztiválok és egyéb kulturális színpadi rendezvények helyszínéül szolgál. Az Aréna mellett meg kell tekinteni Augustus templomát, az Aranykapu diadalívet, Kastelt, a Történeti Múzeumot és a Fórumot, mely az ókori Pula központi tere volt. Ahogyan Isztria egyéb részeiben úgy Pulában is erőteljes az olasz konyha hatása, jellemzően a sok  tésztaféleségről ismerhető fel. Mindenképpen meg kell kóstolni a helyi ételkülönlegességeket is, a különféle halragú és halleveseket, az omlettek isztriai nevén a fritattákat, valamint a sűrű manestra, leveseket. Az önfeledt éjszakai kikapcsolódásra az éjszakai szórakozóhelyek és diszkó klubok egész sora áll rendelkezésre, ahol a forró nyári ritmus mellett késő éjszakába nyúlóan szórakozhat. A kikapcsolódásra alkalmas szórakozóhelyek az Aruba, a Bass és Cabahia klubok, valamint a Night Club Pula, Podroom bárok és természetesen a pulai Aréna.

Zágráb

     zagrebZágráb a maga országos értelemben vett központi földrajzi fekvéséből adódóan lehetővé teszi az ön számára, hogy néhány órán belül Szlavóniában találja magát és körülnézzen Eszéken és Slavonski Bródban. Lazuljon el a fürdőhelyek egyikében, köztük Varazdinske, Tuheljske, és Sveti Martin toplice fürdőkben majd Rijekában fürdőzzön egyet az Adriai-tengerben. Azon kívül, hogy a legtágabb kínálatot nyújtja a kikapcsolódásra, szórakozásra és szabadidő eltöltésére, a kulturális-színpadi rendezvényekre, Zágrábnak ugyancsak gazdag kulturális-történelmi öröksége van. Kiemelnénk Lotrscak bástyát, a Kőkaput, a Szent Márk templomot, Jelacic bán, valamint Tomislav király tereket, Maksimir parkot és a Lenuzzi patkót. Bővelkedik még olyan helyekben ahol a vendég a művészetekben gyönyörködhet, de itt vannak a koncert-termek, közülük is mint élenjárók a legnépszerűbbek a Vatroslav Lisinski nevét viselő, azután a Mimara és a Kortárs Művészeti múzeumok, vagy a legismertebb horvát képtár a Klovicevi dvori. Mint minden nagyvárosban kihagyhatatlan a shopping. Zágrábban valamennyi vásárlási kényszerben szenvedő betérő látogató számára elkerülhetetlenek a Avenue Mall, West Gate, Arena Centar és az Ilica, egyúttal Zágráb leghosszabb utcája. Nincs olyan ember, aki ne hallott volna az Aquarius, Bugaloo és Saloonról –így  e klubok minden minőségi szórakozásra vágyó vendég legnépszerűbb találkozó helyének számítanak. Majd ha a shoppingtól és a bulizástól alaposan elfáradtak Zágráb majd elkápráztatja az éttermekben kínált gasztronómiai kínálattal, mellyel szó szerint, lépten-nyomon találkozik.

Split

     splitA Marjan lábainál Trogir és Omis közelében helyezkedik el Horvátország második legnagyobb városa Split. Dalmáciának e városközpontja ideális mindazok számára, akik a szabadságukat késő éjszakába nyúló bulizással szeretnék elmúlatni. Split legismertebb nevezetességei az UNESCO védelme alatt álló Diocletianus-palota, a Szent Dujam (Doimus) székesegyház, Grgur Ninski szobra, Jupiter temploma és a Prokurative tér. Tekintettel arra, hogy Split dalmát igazgatási központ, korlátlan shoppingolási lehetősége lesz, hisz az egész város hemzseg a sok üzlettől és bevásárló központtól. A gourmandok sem maradnak éhesen Splitben. Magában a városközpontban, a Diocletianus-palota közelében található néhány kiváló étterem, melyek vendégeiknek egyaránt kínálnak helyi dalmát konyhai és külföldi ételkülönlegességeket. Minden éjszakai reggeli órákig tartó kikapcsolódásra és szórakozásra vágyó vendég kielégítheti ilyen irányú érdeklődését a szép számban megjelenő bárokban és klubokban, melyek közül kiemeljük a legismertebbeket:a Metropolis, Kocka, O Hara és Hemmingvay, ahol a vendégek a hazai és a külföldi előadók zenéjét élvezheti.

Korcula, Korcula sziget

     korculaMarco Polo szülővárosa Peljesac szomszédságában helyezkedik el Mljet közvetlen közelében. Marco Polon kívül Korcula messzeföldön híres világszerte díjazott borairól. A Korculán tett látogatása során kihagyhatatlan a központi rész megtekintése, mely rövid időn belül az UNESCO védelme alá kellene, hogy kerüljön, ahol szintén ott van a múzeummá átalakított Marco Polo szülőház, de mellette számos képtár is. Érdekes a Szent Márk templom is, mely uralja a régi városközpont látképét. Semmiképpen sem hagyhatja ki a moreska nevű, hagyományos kardokkal járt tánc megtekintését, mely korábban Spanyolországtól Dubrovnikig elterjedt tánc volt, ám ma csak Korculában járják. Ha a Korculába falatozás vagy éjszakai szórakozás végett a városba indulna, menjen el a Forteca főtérre, melyet az angolok által 1813-ban épített erődítmény ural, egyúttal a sétálóutcába, ahol tiltott a gépkocsival való megközelítés, de azért ott van a kávézók, a bárok és éttermek sokasága, hogy az ön kikapcsolódása és nyaralása Korculán minél érdekesebb lehessen.

Mljet sziget

     mljet szigetDubrovnik, Peljesac és Korcula közelében találhastó Mljet sziget. Természeti szépségeinek és a kristálytiszta vizű tengernek köszönhetően megtörtént a sziget észak-nyugati részének nemzeti parkká minősítése. Az Okuklje, Prozura, Sobra, Ropa, Babine Kuce kissé furcsa településnevek birtokosai Mljet szigeten, a fenyveserdők szépségében, a kristálytiszta vizű tenger, valamint a mindenki által szívesen látogatott strandok között rejtőznek. A nemzeti parkon kívül érdemes még megtekinteni a román-reneszánsz-barok építésű Szent Mária aprócska szigetet egy dominikánus kolostorral, a Saplunara és Blace homokos strandokat, az Ókori palotát, az Odüsszeusz barlangot, továbbá a Nagy és a Kis tavakat. A gazdag gasztronómiai választékot kipróbálhatja számos étteremben és borospincében, de semmiképpen se hagyja ki megkóstolni az angolnát, mely a mljeti ételkülönlegességek egyike. A késő éjszakáig működő diszkók és bárok hiánya miatt Mljet ideális választás azok számára, akik a természeti szépségek élvezete és a pihentető üdülés mellett döntenek.

Baska, Krk sziget

     baska krk szigetA Krk szigeti Baska a Jurandvorban lévő Szent Lúcia temploma által vált a legismertebbé. Itt találtak rá a Bascanska ploca kőtáblára a legrégebbi horvát glagolita írásos emlékre, mely a horvát szót említi. Jurandvor mellett, mindenképpen fel kell keresnie a Funtanában található tájházat, Mrgare-t, a Baskai honismereti múzeumot és a Baskai glagolita ösvényt. Baskában látogasson el a „Baskai vigadalomba”, így részt vehet egy hagyományos „lakodalomban” a leánykéréstől az örömünnep végéig. Népszerű a halászok napja is, mely augusztus elején kerül megrendezésre. Itt alkalma lesz megkóstolni a lenyűgöző halból készült és egyéb ételkülönlegességeket, melyeket az ön számára a szívélyes házigazdák készítenek el. Baska volt egyúttal Krk sziget első fürdőhelye, ezért a csodálatos strandok egész sorával rendelkezik, köztük a legismertebb a Vela Plaza, mely egyben a Kék zászló birtokosa is. Habár számos kávézóval és étteremmel rendelkezik Baskában nincs túl sok lehetőség az éjszakai kikapcsolódásra, de azért mindössze 15 km távolságra vannak Punat és Krk, mint a kora reggeli órákig tartó szórakozásra alkalmas helyek.

Zadar

     zadarMindössze néhány órányi vezetésre Zágrábtól és Rijekától Zadar, Split mellett Dalmácia legurbánusabb települése. Ha hinni lehet a londoni Times és Guardian lapoknak, Zadar az Adria menti kikapcsolódás fővárosa. Számos rendezvénnyel büszkélkedhet, amilyenek a Szent Donátban tartott zenei estek, a The Garden Festival, a Teliholdas éjszakák, a Milennium Jump és még számos egyéb. A színpadi-kulturális rendezvényen túl a város bővelkedik még a kulturális örökség egyéb értékeiben is, melyek közül a legismertebbek: a Városfalak, a Jelena Madijevka királyné liget, a Szent Anasztázia templom, melyet egy a római patrícius hölgyhöz kapcsolódó romantikus legenda övez, és még 597 egyéb városi nevezetesség. A kortárs emlékek közül mindenképpen fontos kiemelni a tengeri orgonát, mely világelső e műfajban, valamint az immáron világhírnévre szert tett installáció a Nap-köszöntő. Emellett a zadari szigetvilág bővelkedik a természeti szépségekben, közülük ki kell emelni az Észak-Velebit, a Vransko jezero, Telascica természetvédelmi területeket, továbbá a Kornati, Velebit, Plitvice, Krka és Paklenica nemzeti parkokat.