Top 10 természeti látványosság Horvátországban

Paklenica Nemzeti Park a Velebit hegység déli oldalán

     paklenica nemzeti parkMindössze 45 km távolságra Zadartól és Karlobágtól található a Paklenica Nemzeti Park. Habár a nemzeti parkok közül az egyik legkisebb, kis területen kínálja a bőséges és sokszínű látnivalókat. Ha szeretné átélni a park növény-és állatvilágának minden szépségét, megteheti sétával vagy kerékpározással a park 200 km kiterjedésű kijelölt útjain. Az önök között lévő kalandra vágyó vendégeknek Paklenica 360 hegymászásra alkalmas helyet tartogat. Kihagyhatatlan látványosság, természetesen, a Paklenicki mlin (Paklenicai malom), a Manita pec nevű barlang, a Mala Paklenica képzési központ, valamint a Marasovic Tájház. Felüdüléséhez keresse fel az Lugarnica erdészházat, mely a Velika Paklenica fő csapáson 400 méteres tengerszint feletti magasságon helyezkedik el. Élményének kiteljesítése érdekében ne hagyja ki a Nemzeti Park Kempingben elfoglalt szállást, mely a maga kavicsos strandja miatt a kalandorok de a gyermekes családok népszerű úti céljává is vált.

Telascica Természetvédelmi Terület Dugi otok délkeleti részén

     telascica naturparkDugi otok területén Rava és Iz szigetek közelében, nem messze Pasman szigettől találják meg Telascica öblöt, mely a Telascica Természetvédelmi Területnek a nevét kölcsönözte. A Telascica Természetvédelmi Terület egyik különlegessége a Mir nevű tó, melynek sótartalma magasabb a tengervízénél. Még egy érdekessége a Stene, az Adriai-tengerből legkiemelkedőbb meredek szirt. Telascicai tartózkodása idején látogasson el a számos strandok egyikére, tegyen sétautakat vagy biciklitúrákat a kiépített kerékpárutak egyikén, miközben majd a növény-és állatvilág birodalmának sokszínűségében és egyediségében gyönyörködhet. Igen népszerűek még a trekking, a fotó-vadászat és a nem mindennapi alkalom az un. autonóm búvárkodásra, mely egyetlen más természetvédelmi területen sincs Horvátországban. A szállást és felüdülést biztosítsa a kis kőházak, vagy a közeli Sali település apartmanjainak egyikében.

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park – csupán egy órányi utazásra Zágrábtól

     plitvicei tavak nemezeti parkHorvátország leglátogatottabb nemzeti parkja a Plitvicei tavak. Kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően lehetővé válik az ön számára, hogy egy órányi vezetés után Plitviceba érkezzen Zágráb vagy Rijeka irányából. A Plitvicei tavak mentén tett séta során a számos kiépített sétaúton gyönyörködhet annak 16 lépcsőzetes vízesésekkel tarkított tavaiban, melyek miatt az UNESCO világörökségi listájára került. Ne hagyja ki a tavak szépségeinek megtekintését egy nem szokványos módon – elektromos meghajtású hajóval, vagy panoráma vonatról. Az aktív pihenés kedvelőinek mindenképpen ki kellene magukat próbálnia nyáron a hegyi túrázásban, télen síelésben. Minden látogató megízlelheti az őshonos ételkülönlegességeket a Licka kuca, a Borja és a Poljana nevű éttermekben. Szállását a Plitvicei Tavak Nemzeti Parktól néhány kilométerre eső közeli helységek egyikében foglalhatja le.

Brijuni Nemzeti Park Isztrián

     brijuni nemezeti parkHa valaha is Pulába, Porecbe, Rovinjba vagy Isztria bármely más tájára látogat, mindenképpen látogasson el a Brijuni Nemzeti Parkba. Brijuni (Brioni) szépségüknek köszönhetően a hajdani Jugoszlávia elnökének Josip Broz Tito kedvenc tartózkodási helye volt, és e helyen kezdődött el a szafari park létesítése, melyet megtekinthet a Brijuni területén közlekedő kis vonattal tett kirándulás alkalmával. Az elmúlt néhány évben egyre érdekesebb úti cél állomása lesz a hajózók számára, akik a Szent Miklós öbölben kikötve élvezik a nemzeti park Concierge service staff-ja által szervezett kikapcsolódást. De mindazok, akik a szigetekre közösségi közlekedéssel érkeznek, el lesznek ragadtatva a sport-és szabadidős ajánlattól, melyből mindenképpen ki kell emelni a golfozást és teniszezést mint kedveltebb sportokat. Brijuni szigeteken igénybe veheti a villák és szállodák által nyújtott szálláslehetőséget, vagy kihasználhatja Pula közelségét és ott bérelhet apartmant.

Kopácsi rét Természetvédelmi Terület Kelet-Horvátországban

     kopacki rit természetvédelmi A Dráva és a Duna között Eszék és Baranya közvetlen közelében helyezkedik el Európa legnagyobb madártani területe a Kopácsi rét Természetvédelmi Terület. A Kopácsi rét látogatása csónakokkal és szárazföldi bejárással került megszervezésre, mely látogatás magában foglalja az állatrezervátum és Tökös (Tikves) vadászkastély megtekintését is. A másik kedvelt indíték a látogatásra a szabadidős horgászás lehetősége. A Kopácsi rét különlegessége a felkínált madár örökbefogadás lehetősége, melyet ezt követően az ön számával és nevével megjelölnek majd értesítik önt arról, ha bárki a világ bármely részén megpillantja az ön madarát. Élvezze a gazdag szlavóniai konyha ízeit a közeli települések éttermeinek egyikében köztük: Karanac Néprajzi Falu, Beli Manastir, Bilje, Darázs, Hercegszőlős és Eszék. Magánszállást találhat a falusi magánházak vagy a magán apartmanok sokaságának egyikében, melyek a Kopácsi rét körüli településeken vagy Eszék városában állnak rendelkezésre.

Losinji akvatórium és a Kvarner-öbölben élő delfinek, Losinj sziget

     losinji akvatórium losinjLosinj szigeten tett látogatása során semmi esetre se hagyja ki a Veli Losinjban található losinji akvatórium megtekintését. A tengeri élőlény fajták védelmére és kutatására szakosodott Kék Világ Szervezet létrehozta „Az adriai delfin projektet”, és e projekthez kötődően jött létre a Losinji delfin rezervátum és tengeri képzési központ. A „kék világba” szóló belépés csupán 15 kn, de a játékos delfineket szemlélve számos látványban lesz része azok természetes élőhelye a kristálytiszta tengervízben. A központban alkalom nyílik az Adriai-tengerrel kapcsolatos tudás kibővítésére. Családját megörvendeztetheti egy delfin örökbefogadásával. Ha augusztus hónap első szombatján Losinjban jár, részt vehet a Delfinek Napján. A gasztronómiai különlegességek élvezetén és a magánszállások házigazdái vendégszeretetén kívül kapcsolódjon be az erre a napra szervezett programok egyikébe.

Kosljun és a Biserujka barlang, Krk sziget

     kosljun krk szigetCsupán 8 km távolságra Krk várostól található Punat. A tény mellett, hogy Kelet-Adria legjobban felszerelt turisztikai kikötője Kosljun néven egy gyöngyszemet is magáénak tudhat. E kis sziget Punattól mindössze 750 méterre helyezkedik el. Két óra alatt gyalogosan körbejárhatja a szigetet és közben gyönyörködhet a ferences rendi kolostor, múzeum, zoológiai gyűjtemény és könyvtár gazdag történelmi-kulturális hagyatékában. Mivel Kosljunon nincsenek vendéglátóipari létesítmények, a felüdülést keresse a közeli Punatban, Baskában vagy Krk városában. Mindenképpen induljon el Rudine irányában, a 110 méter hosszú Biserujka barlang megtekintésére, mely elállítja majd lélegzetét belsejének gyönyörűségével és alakzataival. A Biserujka barlang ki van világítva és biztonságos járatokkal van ellátva, így egész családjának lehetősége nyílik megcsodálni e természeti jelenség szépségét, elfogadható, mindössze 15 kn személyenként belépődíj ellenében. Az apartmanokban vagy szobákban történő elhelyezését Silo, Klimno, Malinska, Njivice, Krk, Baska és Punat településeken biztosíthatja.

Vransko-tó Cres szigeten

     vransko-tó cres szigetenHorvátország legmisztikusabb természeti jelenségei közé sorolják a Cres szigeten található Vransko-tavat. Titokzatosságát újabb megmagyarázhatatlan tény erősíti meg, nevezetesen, hogy ebben az édesvízi tóban, melynek feneke a tengerszint alatt van, az édesvíz és sós víz nem keverednek. A tó Cres sziget szívében található és semmiképpen sem tévesztendő össze a Biográdnál és Sibeniknél lévő Vransko jezeroval. A Cres szigeti Vransko jezeronál tett látogatása során gyönyörködhet a buja mediterrán vegetáció szépségében, de a madarak hadának énekében is, miután a tó egyúttal madártani rezervátum is. Ha Ön a legendák és mesék hódolója, ámulatba ejti önt, hogy a szájhagyomány szerint a 76 méter mély tó fenekén egy elvarázsolt kastély leledzik. Sok egyéb legendát hallhat még a Vransko - tóval kapcsolatban ha betér a helyi éttermek egyikébe de a közeli Cres városában kiválasztott apartmanban való elszállásolása esetén is.

Krka Nemzeti Park, néhány kilométerrel Sibeniktől

     krka nemzeti parkSkradin és Sibenik között terül el a Krka Nemzeti Park. A Krka Nemzeti Park a látogatók előtt egész évben nyitva áll, és számos felfedezni valót kínál. A Krka NP szépségeinek megtekintése a kialakított túraútvonalak egyikének, a Skradini hídtól kiinduló és a Skradinski buk vízesésig nyúló 3 km hosszú kerékpárútról, vagy szervezett hajótúrák keretében lehetséges. A Krka NP legismertebb részei a Skradinski buk és a Roski slap vízesések, de bizonyossággal megérezheti a régi szokások érintését a 19. századi Vodenice (vízimalmok) néprajzi bemutatóhelyen, az emléktárgy boltban megvásárolható emléktárgyak által, de feltöltődhet a Krka NP területén található vendéglátóhelyek egyikében. A Krka NP területén nincsenek szálláslehetőségek és a kempingezés is tilos, de azért a magán apartmanokat megtalálhatja a néhány kilométerre távolabbi Sibenikben és Skradinban.

Pag sziget, az ókori emlékektől a tenger gyümölcseiig

     pag szigetPag sziget mint Horvátország ötödik legnagyobb szigete már a múltban is ismert volt természeti kincseiről és arról, hogy érte birokra keltek Rab és Zadar. Jóllehet magának a szigetnek nincs  klasszikus értelemben vett mediterrán buja növényzetű külseje, hiszen túlnyomó részt sziklák és mészkő borítja, rajta nagyszerűen megteremnek az aromatikus növények, melyek igencsak kedveznek a pági juhoknak, melyek tejéből készül az ugyancsak világhírű Pag szigeti juhsajt. Ez a fajta táplálék szintén megfelel a bárányoknak is, így a pági bárányhúst is a világszerte ismert horvát ínyencségek közé sorolják, kifejezetten a rendkívüli húsminősége okán. Az ételkülönlegességek élvezete mellett Pag szigeten hódolhat a hegyi túrázásnak, búvárkodásnak, a 115 km hosszúságban kiépített kerékpárutakon a kerékpározásnak, vagy egyszerűen csak a görög ókorból származó kulturális örökség megtekintésének, miként a „horvát Ibizának” számító - Zrce homokos strandon eltöltött késő éjszakába nyúló bulizásnak is.