Strandok és Szigetek Horvátországban

Horvát strandok

     Még az ideális képeket kereső fényképész is meg fog állni az ellenállhatatlan tájakban gazdag felismerhető horvát tengerpart előtt.
      A horvát tengerpart a legkülönbözőbb strandok legyezőjét alkotja: fehér kavicsokkal szórt strandoktól kezdve, mint amilyennel a Krk szigeti Baska bír, a csillogó sókristályokkal díszített sziklás strandokig, amelyeken gazdag az adriai tengerpart, valamint az attraktív és neves strandokig, mint amilyen a Zrce strand Pag szigetén, amely a «Horvát Ibiza» népszerű névre hallgat, s ahol a látványos éjszakai bulik töretlen ciklusban az adrenalin-dús nappali szórakozásba ömlenek. A Zlatni rat strand Bolban Brac szigetén egy háromszög alakot öltő természeti jelenség, amely a szél és a tenger hullámainak játékától függ. Loparban, Rab szigetén, Lumbardaban, Korcula szigetén, Susak szigeten, Dugi Otokon, Orebićban és Kukljicaban Ugljan szigetén és számos más helyen találhatók a költőien szép homokos strandok, amelyek a Paradicsom vízióját keltik. A kalandos természetű turisták részére valódi kihívást jelent a számos elhagyatott strand a vad öblöcskékben, a természetes oázisok és érintetlen természet horvátországi gyöngyszemei. A nudizmus kedvelői a nudista strandokon találják meg a lehetőséget a természettel való ötvözött életre, ezek közül javasoljuk az Isztriai Koversada és Valalta strandot.

Horvát szigetek

     Rendkívül tagolt mediterrán jellegű partja miatt, amely a tagoltság szempontjából a világelsők közé tartozik, Horvátországot jogosan neveik az ezer sziget országának, ezeknek száma még növekszik is, ha figyelembe vesszük a az összes szigetecskét, sziklát és sziklapadot. Krk, Cres és Losinj, Susak, Brijuni, Rab, Pag, Murter, Brac, Vis, Korcula, Lastovo, Mljet, Hvar, Kornati..., a horvát szigetekről szóló nagy könyv meséinek csupán része. Krk, mint a horvát tengerpart legnagyobb szigete megtartotta minden jellemzőjét az őt a parttal összekötő híd ellenére is. A tengerrel való körülvétel Krk szigetének megadja a sziget szellemét, s az egyidejű forgalmi összekötöttség, egyedi jellemzők ezek, amelyek igazolják a statisztikai adatokat a nagy turisztikai látogatottságról és kiadott szobák és apartmanok számáról.