Információk Horvátországról

Látogatáshoz szükséges okmányok

     A külföldieknek Horvátországba való belépéshez érvényes útlevéllel, vagy más személyazonosító okmánnyal kell rendelkezniük. A beutazási és átutazási vízum a Horvát Köztársaság nagykövetségeinél és konzulátusainál, valamint a nemzetközi határátkelőhelyeken szerezhetők meg.

     A gépkocsit vezetők részére kötelező az érvényes vezetői jogosítvány és a forgalmi engedély, a biztosítást igazoló zöld kártya, valamint a felhatalmazás, ha a gépkocsit nem a tulajdonos vezeti.

     A vámhatósági eljárást illetően, a külföldiek a korlátlan mennyiségű személypoggyász mellet, előzetes bejelentéssel Horvátország területére behozhatnak műszaki árut, kemping felszerelést, vízi közlekedési eszközöket és azoknak felszerelést. Házi kedvencek belépése jogszerű, ha a tulajdonos felmutatja a védőoltási kartont, valamint az állatorvosi vizsgálati igazolást.

Kommunikáció

Telefonos és mobiltelefonos kommunikáció

     Horvátország nemzetközi hívószáma +385. Három mobiltelefonos operátor szolgáltatásai állnak rendelkezésre, amelyek roming-szolgáltatást nyújtanak a világ számos GSM szolgáltatója részére:

 •     T-Mobile +385(0)981550
 •     VipNet +385(0)917700
 •     Tele2 +385(0)951000444

     Nemzetközi beszélgetések lebonyolítására legolcsóbb a 'Qbon' használata. A beszélgetés megvalósítható bármely földi vonalas telefonnal. 25, 100 és 200 kuna értékben szerezhető be az újságárusoknál, postahivatalokban, szállodákban és vegyesáru-kereskedésekben. A postahivatalok munkaideje a turistaidény alatt a nagyobb városokban 22h-ig tart beleértve a hétvégéket is.

Hasznos telefonszámok:

 •     194 - Elsősegély
 •     193 - Tűzoltók
 •     192 - Rendőrség
 •     18981 – Általános információk
 •     11888 – Belföldi tudakozó
 •     11802 – Nemzetközi tudakozó
 •     18166 – Időjárási információk
 •     1987 – Segély az úton  

Internetes kommunikáció

     Az Internet használata a turisztika kínálat összetevője minden szállodában, sőt még magánszállásokon is. A legkedvezőbb mobiltelefonos Internet-szolgáltatást a Tele2 mobiltelefonos operátor kínálja, amely egyszerű és gyors internetes hozzáférést kínál internetes bonok használatával, a bon megvásárolható a Tele2 web shop-jában vagy a TELE2 központban, Konzum-kereskedésekben, a Tisak, Tisak Media, iNovine, Slobodna Dalmacija kereskedéseiben... Egyre sűrűbbek a 'HotSpot' jelzésű helyek is, amelyeken lehetőség nyílik a közszolgálati vezeték nélküli Internet használatára: szállodákban, vitorláskikötőkben, kávézókban és hasonló helyeken.

Biztonság

     Horvátország biztonságos és civilizált ország minden lakosa és a területén ideiglenesen tartózkodó jóakaratú ember részére. Ehhez hozzájárul az a tény, hogy a biztonsági szolgálatok munkája magas színvonalú és időben reagálnak. Nem kívánt és előre nem látható körülmények esetén a törvényszerű biztonság megszerzése érdekében a legjobb, ha a rendőrség ügyeletes szolgálatát keresi fel a 192 számos.

Horvátországi pénzforgalom

     A Horvát Köztársaság hivatalos pénzneme a horvát kuna. A forgalomban megtalálható az 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 és 1000 kuna értékű papírpénz, továbbá az 1, 2, 5 és 25 kuna, valamint az 1, 2, 5, 10, 20 és 50 lipa értékű pénzérmék.

     Külföldi pénz beváltása csaknem minden lépésen megoldható – bankokban, postahivatalokban, idegenforgalmi ügynökségekben, szállodákban és kempingekben.