Aktív pihenés Horvátországban

Horvátországi kerékpárutak

     kerékpárutakKedvtelésből-e, vagy aktív kerékpározással foglalkozik, semmiképpen sem maradhat közömbös a horvátországi kerékpárutak által nyújtott tájak szépsége iránt. Pusztán motiválásként szeretnénk ötletet adni arra, hol lásson hozzá Horvátország szépségeinek felfedezéséhez:

Kontinentális Horvátországon belüli kerékpárutak

     Az „Ina Útvonal” a Privlaka és Mirkovci között álló hídnál kezdődik és Deletovci településig tart. Hossza 29,5 km és teljes terjedelmében aszfalt burkolattal rendelkezik. Sveti Martin na Muri, 35 km hosszú aszfalt és makadám burkolatú kerékpárút a Sv. Martin Spa resorttól indul és Pleskovacig terjed.

Isztria kerékpárútjai

     Tartufina 35 km hosszú, aszfalt és makadám burkolatú út, kezdőpontjától Buzettól a festői isztriai tájon át halad körkörösen Senjen és Mala Hubán keresztül. Casanova ösvénye Vrsarból indul ki, 23 km-es hosszában aszfaltozott és makadám úton Funtana és a Limski csatornán át Marasig húzódik.

Kvarner kerékpárútjai

     A Grobnik – Novi Vinodolski útvonal hossza 55 km, és bár teljes hosszában aszfalt burkolatú  nehézségi fokozata 4/5, ezért csak a tapasztalt kerékpárosok számára ajánlott. Valamelyest könnyebb a 27 km hosszú Rijecine – Grobnik út, mely Drazicából indul ki, burkolata részben aszfalt, részben makadám.

Dalmáciai kerékpárutak

     A Gornja Bandatól Cavtatig tartó útvonal kiindulási és érkezési pontja is Cavtatban van. Az útburkolat makadám és aszfalt, hossza 26 km. A Borutak mindössze 4 km hosszúak, ám igen meredek makadám és mezei úton haladó kaptatói vannak, jelentős fizikai erőnlétet igényelnek és Novaljánál kezdődnek. Stara Novaljatól Zrce strandig és Caskaig tartó 10,5 km hosszú útvonal a Kamenolom, melyen makadám burkolatú úton haladhat. Az egyik legrövidebb út a Kolan, 2,5 km hosszú makadám út, de rajta utazva elérheti Pagot és Novalját.

Búvárkodás és búvárklubok Horvátországban

     búvárkodás1246, pontosan ennyi sziget terül el az 1777 km hosszú horvát tengerpart mentén. Ezen adat az érdekességén túl nagy jelentőséggel bír ha valaha is rászánja magát az Adriai-tenger kristálytiszta mélységeibe való merülésre. A búvárkodás mint szabadidő sport meglehetősen új keletű Horvátországban. Viszont, igen rövid időn belül rendkívül népszerű lett, ami minket nem lep meg, ha tekintetbe vesszük az Adriai-tenger minden rejtett titkát és szépségét. Több mint 100 különböző helyszínen búvárkodhat és ezek mindegyike különlegességeket rejt magában. Legyen az a Mala Srakana barlang Losinj szigeténél, Savudrija régészeti lelőhely Umagnál az amforáival, Raznjic Korculánál, mely a sokszínű növény-és állatvilág szépségével emelkedik ki, vagy ha csak egyszerűen az éjszakai búvárkodás kalandjába bocsátkozik, amit a Sibenika és Primosten között található Krapanj legkisebb és legsűrűbben lakott horvátországi sziget mellett élhet át. Látogassa meg a Baron Gautsch elsüllyedt hajót Rovinjnál, a világ egyik legszebb roncsának kikiáltott Obelisk Kampanelt Hvarnál, és nyilván a kihagyhatatlan Kaiser Franz Jozef hajóroncsot Dubrovnik közelében.

Vadvízi evezés a csodálatos horvát folyókon

     evezésKis gumicsónakban leereszkedni a Dobra, Cetina, Zrmanja, Kupa vagy Una folyók vad zúgóin  nem a gyenge idegzetűeknek való dolog. A Zrmanja folyón való raftingolás rendkívül érdekes ősszel, de a vadvízi evezésen túl csodálatos tájakon vezető túrázás és úszás is megvalósítható. Kutinetól Zágrábon és Karlovácon át Gospicig húzódik az Una folyó medre. Mivel nem túl „vad” az Unán való raftingolást a gyermekes családoknak ajánljuk. Ha pihenését a Karlováci apartmanok egyikében szeretné eltölteni utazzon el a Generalski Stol-hoz – és tegye próbára magát a vadvízi evezésben a Mreznica folyó vizein. A már említetteken kívül minden adrenalinra vágyónak próbára kell tennie magát a Gorski kotaron átfolyó Kupa folyón kiválasztott vadvízi evezésben, a Cetinán, mely kihagyhatatlan ha Makarskába Brelába vagy Omisba látogat. Zágrábtól 70 kilométerre kezdődik a Dobra folyón való rafting-kaland, mely folyó nem is annyira „jóságos” és az egyik legigényesebb túrának tartják. Nem szabad megfeledkeznünk a Száva folyóról sem, mely a szlovéniai nyugodt kis vízfolyásból, Sambor-t elhagyva izgalmas kis zúgókkal teli, ideális helyszíne lesz az aktív családi nyaralásoknak.

Horvátországi hegyi túrázás a Velebittől Biokovóig

     hegyi túrázás Az aktív pihenéshez az elmúlt évektől kötelezően beleszámít a hegyi túrázás. A természetben tett könnyed hegyi túrák egyre gyakrabban válnak a meredek peremeken folytatott hegymászás adrenalin növelő kalandjává. A nemzeti parkok és természeti szépségek sokasága miatt Horvátország látványos úti célja a tapasztalt és az amatőr hegymászók számára. Otocac és Senj közelében található az Észak-Velebit Nemzeti Park, a Premuzic hegyi túra útvonallal, melynek legmagasabb pontjáról a Krk, Rab, Pag és Prvic szigetekre nyílik kilátás. Amennyiben pihenéséhez Rijeka, Delnice vagy Lokve magánapartmanjai egyike mellett dönt, a Risnjak Nemzeti Parkban hegyi túrában vehet részt a viszonylag szelíd emelkedővel egészen a Medvjeda vrata-ig, ahol a meredek rész kezdődik. Isztrián található az Ucka legmagasabb pontja a 10 éves kilátó, melyről kilátás tárul Rijekára, Opatijára és Lupoglavra. Népszerű hegyi túra úti célok Horvátországban ugyancsak Biokovo, mely a dalmát tengerpart mentén terül el, a Plitvicei Tavak Nemzeti Park és Paklenica Starigrad- Paklenica közelében.

Síelés Horvátországban

     síelésJóllehet Horvátországnak nincs sok sípályája, mégis igen népszerű síelési úti cél. Ezt a népszerűséget első sorban a hegyvidéki és kontinentális Horvátország magánszállásai elérhető árainak köszönheti, de a világszerte ismert a Snjezna Karljica – Hókirálynő síversenynek is, mely évek óta már a Horvátország fővárosa – Zágráb – melletti Sljeme hegyen kerül megrendezésre. Sljeme öt együttesen 4 km hosszúságú sípályával rendelkezik és hozzájuk 2 egyszemélyes és egy kétüléses felvonópálya vezet fel. Horvátország egyéb népszerű síterepei a Begovo Razdolje (1 km hosszú pálya együléses felvonóval) Mrkopalj közelében, Vrbovskotól fél órányi, valamint egy órányi távolságra Rijekától és Zágrábtól. Ogulin közelében van Bjelolasica. Hat sípályájával (5 km pálya) található a legnagyobb horvát síterep, és a csúcsig 6 kétüléses felvonó visz fel. Kihagyhatatlan síterep a Platak Rijeka városa felett Isztria és Gorski kotár között.